Om S2C

Scandinavian Sustainable Circular Construction

Om Scandinavian Sustainable Circular Construction (S2C)

Klimakrisen er ikke begrænset af landegrænser – og det er innovation inden for bæredygtigt byggeri heller ikke. Udviklingen går stærkt og læringskurven er stejl. Derfor gør vi klogt i at vidensdele og samarbejde på tværs af Danmark, Norge og Sverige om at mindske klima- og miljøpåvirkningen, når vi bygger.

Scandinavian Sustainable Circular Constructions partnere vil være frontrunners inden for bæredygtigt og cirkulært offentligt byggeri, fordi det er tvingende nødvendigt. Der er behov for at udvikle metoder og best practices til at inspirere andre og gøre det mere gennemsigtigt, hvor og hvordan man får mest bæredygtigt byggeri for pengene.

Kvaliteten af byggeriet skal højnes, så vi kan nedbringe det store overtræk, som byggeriet gennem mange år har forvoldt kloden. Vi tror på, at den bæredygtige omstilling sker gennem dialog med samarbejdspartnere i byggeriets værdikæde, og ved at stille tydelige krav til rådgivere, entreprenører og leverandører, så vi sikrer, at vi får et miljøvenligt, sundt og velfungerende byggeri og nærområde, der booster den tredobbelte bundlinje.

For at opnå vores mål i projektet, har vi to store overordnede kategorier: 3 ambitiøse cases og 8 kompetencehøjnende aktiviteter.

Erfaringer fra Interreg-projektet Green Building A-Z

S2C-projektet bygger videre på viden og erfaringer fra Green Building A-Z, der ligeledes var financieret gennem Interreg ØKS-midler. Green Building A-Z blev afsluttet den 31. august 2019.

Ét af de væsentligste erfaringer fra Green Building A-Z projektet, som vi blandt andet arbejder videre med i S2C, er den fælles værktøjskasse, der bliver udviklet gennem S2C. Du kan læse værktøjskassen her.

Tre skandinaviske cases

Scandinavian Sustainable Circular Construction

I S2C arbejder vi konkret med 3 cases – en fra Norge, en fra Sverige og en fra Danmark. Casene er omdrejningspunktet i mange af projektets aktiviteter.

Kompetencehøjnende aktiviteter

Ambitionerne i S2C bliver understøttet af en række kompetencehøjnende tiltag. Især i starten af projektet vil tiltagene understøtte de tre cases, men der vil også være udvikling og uddannelse som går ud over det, vi arbejder med i de tre cases. På den måde kan vi skabe muligheden for en bedre forankring og vidensdeling af projektets resultater.

Byggeriets 7 faser

På baggrund af det arbejde vi gennemfører, i vores cases og i vores kompetencehøjnende aktiviteter, identificerer og udvikler vi best practices i byggeriets 7 faser. Gennem hele projektperioden vil vi løbende opdaterer vores erfaringer her på hjemmesiden.

Lokaliser bygg med fokus på klimavennlig og effektiv logistikk til og fra byggene. Fokuser på at byggene skal bidrar til utvikling av nærmilljøet de er plassert i og at byggene i størst mulig grad kan tilpasses tomten og ikke omvendt.

I et klimaperspektiv er den beste m2 bygg den som ikke er bygd, og den neste beste m2 er den som brukes hele tiden. Fokus på å bruke arealer til flere formål av flere aktører bidrar til å redusere byggebehovene i samfunnet. Bra for økonomien og bra for klimaet.

Kan en gjenbruke bygg ved å rehabilitere dem? Velg arealeffektive designløsninger, materialbruk med lavt CO2-utslipp og gjenbruk av arealer uansett om en rehabiliterer eller bygger nytt.

Energieffektive bygg med optimalisert energiforbruk er normen i fremtiden. Produser gjerne energi lokalt, eller utnytt allerede utbygde energibæringsløsninger slik som fjernvarme. Dette avlaster el-nettet i samfunnet og bruk av energilagring i byggene forsterker denne effekten ytterligere.

Bygging medfører i større og mindre grad behov for anleggsvirksomhet for å tilrettelegge tomten til bygging. Krev fossilfrie og i størst mulig grad utslippsfrie kjøretøyer og anleggsmaskiner. Husk at fornuftig adferd i bruken av bygg påvirker energiforbruket mye mer enn en tror. Mål og visualiser hvordan adferd påvirker energiforbruket.

Måling, styring og optimalisering av energi, enten det er varme, ventilasjon eller lys vil i betydelig grad kunne bidra til å redusere energiforbruket. Bruk LCC-verktøy i designfasen for å få et driftseffektiv bygg med lavt vedlikeholdsbehov.

Design-to-dissasemble når en bygger nytt og resirkuler eller gjenbruk materialer uavhengig av om en rehabiliterer eller bygger nytt. Effektiv sortering og resirkulering av avfall reduserer ressursbehovet i samfunnet og sparer viktige råvarer fra å bli forbrukt.

Læs mere

Samarbejdspartnere