Skip to main content

Den fossilfria förskolan Hoppet, som har gestaltats av LINK Arkitektur, utsågs som vinnare av Årets Bygge i kategorin samhällsfastigheter.

89 projekt tävlade om priset, 18 nominerades och 7 utsågs som vinnare. Bakom priserna står Byggindustrin, som bedömer projekten utifrån arbetsmiljö, hållbarhet, tid/kvalitet/budget, teknik/innovation och samverkan. Förskolan Hoppet i Göteborg korades till vinnare i kategorin samhällsfastigheter.

– Det är fantastiskt kul att projektet har fått det här erkännandet! Vi har utmanat oss själva och varandra och testat helt nya lösningar. Vi vill uppmuntra byggaktörer och hela branschen till att låta hållbar arkitektur står i centrum för alla projekt framöver, säger Andreas Lebisch, ansvarig arkitekt på LINK Arkitektur.

Ett projekt som inspirerar och utmanar
Förskolan Hoppet är en del av ett bygg- och innovationsprojekt som utmanar branschen att höja ribban för hållbarhet. Inom projektet lyckades man reducera klimatpåverkan med 70 procent. För att nå dit har arkitekterna låtit klimatpåverkan vara styrande för gestaltningen och även omvänt, har miljömässiga utmaningar lösts med god gestaltning.

En annan del av framgångsreceptet har varit att välja en grundplatta av 60–70 % återbrukat glas, massivträ i nästan alla byggnadskomponenter och återbrukat byggnadsmaterial.

Juryns motivering: Detta imponerande träbyggnadsprojekt har inte bara haft nuet i fokus utan också banat nya vägar för framtidens byggande. Ni har jobbat på ett sätt som är helt unikt. Projektet är en stor inspiration för hela branschen, och förhoppningsvis även för alla barn som kommer att vistas här. Stort grattis Förskolan Hoppet, vinnare av Årets bygge 2022 i kategorin Samhällsfastigheter!

Flerfaldigt prisad förskola
Hoppet vann årets hållbarhetspris i Swedish Design Awards by RUM tidigare i år. Förskolan har också tagit brons i WAN Awards: Future Projects samt tredjeplatsen i Rethinking the Future Awards 2021: Sustainable Project of the Year.

Källa: LINK Arkitektur

Årets bygge 2022_Förskolan Hoppet Sverige
Förskolan Hoppet Sverige
Förskolan Hoppet Sverige

Bild: Felix Gerlach
Hoppets förskola, LINK Arkitektur

BOOK EN TID ONLINE